LEZINGEN / PRESENTATIES DIE EERDER GEHOUDEN ZIJN
- Over macrokosmos en microkosmos 15 september 2024
- De gulden snede en het oneindige 26 november 2023
———————————————————————————————————————————–
Opening seizoen 2023 – 2024
Voor leden van Centrum Nijmegen, deelnemers aan onze cursussen en geïnteresseerden
organiseren wij op
zondagochtend 10 september 2023 van 10.00 tot 12.30 uur
een bijeenkomst met het onderwerp “Over DE GEHEIME LEER”.
We zullen spreken over algemene vragen rond dit boek, zoals:
- Wat was de bedoeling van dit boek
- Enkele essentiële punten in de inhoud ervan
- Hoe werd het geschreven?
- Hoe zou je zelf het boek kunnen gebruiken?
- Waar komt de basis van de tekst vandaan
De inleiding op deze onderwerpen wordt gegeven door Willy Lammers.
———————————————–
INTERACTIEVE LEZING
Karma en verantwoordelijkheid voor je eigen acties
Interactieve lezing / gesprek met en onder leiding van Wim Leys
Zondag 23 april 2023 – aanvang 10.30 uur
Karma is één van de basisbegrippen van theosofie.
Karma is dé grote kosmische wet, de grondwet van het heelal en de oorsprong van alle andere natuurwetten. In die zin is het een algemene wet die altijd en voor alles werkt; op fysieke, mentale en geestelijke gebieden van het zijn.
Menselijk karma werkt daarnaast ook in het gebied van moraliteit, omdat mensen verantwoordelijk zijn voor hun denken en handelen.
Karma werkt altijd in de richting van herstel van evenwicht en harmonie.
Ons gesprek zal gaan over menselijk karma. Het gaat over óns en ons leven.
Online lezing over “Ziel en Geest”
op zondagmorgen
Door Wim Leys
Zondag 18 december 2022 – aanvang 10.30 uur
Online lezing via Zoom
In de westerse cultuur van de laatste eeuwen zijn de woorden ziel en geest steeds minder goed begrepen. Ze hebben kennelijk geen vaste betekenis noch definitie meer. Ze passen niet in het wetenschappelijke en hedendaagse jargon.
Dat brengt verwarring te weeg, en miscommunicatie.
De vanouds gebruikte trits “geest – ziel – lichaam” zoals je die vindt bij Plato en Paulus, en ook bij Blavatsky, is sinds de opkomst van de moderne wetenschap (vanaf de 17e eeuw) steeds meer in onbruik geraakt. Veel mensen zijn er ook niet in geïnteresseerd.
Maar door diegenen die een spirituele kijk op de werkelijkheid hadden, werd deze drie-eenheid altijd onmisbaar geacht.
Er is een wijdverbreide dwaling dat een mens alleen uit een lichaam bestaat, dat ziel een fantasie is, dat geest ontstaat door “chemische werkingen van de hersenen”, en dat de dood het definitieve einde is. Deze dwaling lijkt echter de laatste tijd aan overtuigingskracht in te boeten.
Tijd om eens te kijken hoe theosofie hiermee omgaat, en hoe dit drievoudige schema past bij de zevenvoudige indeling.
LEZING De Heilige Natuur
Lezing met presentatie door Christ Tielemans
Zondag 23 oktober 2022 – aanvang 10.30 uur
De huidige klimaat- en milieuproblematiek dwingt ons tot een bezinning op onze houding ten opzichte van de natuur. Dit jaar verscheen het boek De heilige natuur door Karen Armstrong (auteur van Een geschiedenis van god), over het herstel van de relatie met onze natuurlijke omgeving door een andere manier van denken en voelen te ontwikkelen. “Laat de natuur bij je binnen”. Ook andere boeken over dit onderwerp gaan over een verandering van houding ten opzichte van de natuur.
In deze lezing beschrijft Christ Tielemans verschillende houdingen die mensen kunnen hebben ten opzichte van de natuur. Hoe kijken mensen in verschillende delen van de wereld en in verschillende tijden vanuit religie en cultuur naar de natuur en de kosmos? Binnen de milieufilosofie worden de diverse houdingen ingedeeld in graden, variërend van “despoot” tot “participant”. Wat betekenen die verschillen?
In tegenstelling tot in het westen, gaan veel oude culturen en religies uit van een bezieling van alles, van een heilige natuur. “Je kunt niet zomaar een steen oppakken, dan is hij drie maanden van slag”.
De verbondenheid van mens en natuur is niet alleen iets wat binnen de oude wijsheid bekend was, ook ontdekkingen in de moderne kwantumfysica wijzen uit dat alles met alles verbonden is.
Binnen theosofie is het uitgangspunt dat alles onderdeel van dezelfde Bron is en bezield is; de natuur is HEILIG.
Door Liefde geraakt – Liefde in mystieke tradities
Online interactieve lezing door José van der Loop
Donderdag 16 december 2021 – aanvang 19.30 uur
In de mystieke tradities wordt liefde als weg naar verbinding met het Oneindige gezien. Omdat liefde de universele helende kracht is die verbindt. In haar meest subtiele vorm is liefde niet aan iets of iemand specifiek verbonden. Zuivere Liefde ervaar je als diepe warmte en gelukzaligheid die in je hart opwelt, als je voorbij gedachten, emoties en andere versluieringen kunt gaan. Deze vorm van liefde, warmte, begrip, genegenheid geeft een voelbare subtiele innerlijke warmte-liefde-doorstroming in jezelf en gaat uit naar alles en iedereen.
De mystieke Liefde zien we in vele stromingen en tradities terug. Mystici beschrijven de innerlijke weg van Liefde naar verbinding met het Oneindige, het Bestaan zelf. We vinden deze weg naar eenwording met het Bestaan bijvoorbeeld in de Christelijke esoterische tradities en gnosis, en in de weg van de Sufi en de Oosterse wijsheidstradities.
In deze lezing krijg je inzicht in hoe verschillende tradities de aard van Liefde en het Oneindige beschrijven. En welke methodes er zijn om Liefde in jezelf te ontsluieren. Hoe je via je gevoel je eigen innerlijke bron van Liefde en gelukzaligheid kunt bereiken, hoe je je erop kunt afstemmen en je door Liefde aangeraakt kunt voelen.
Het is een interactieve lezing met een meditatie en een oefening.
Online presentatie van een film over David Bohm
“Space is not empty. It’s full. It is the ground for the existence of everything, including ourselves”
– David Bohm
David Bohm (1917 – 1992) leverde belangrijke bijdragen aan de theoretische natuurkunde. Hij werkte samen met Einstein en Oppenheimer (de ‘vader van de Amerikaanse atoombom’). Bohm werkte een theorie uit die de relativiteitstheorie verbindt met de kwantumtheorie. Deze theorie werd genegeerd door de andere natuurkundigen. Doordat hij zich bezighield met het thema van ‘de waarnemer en het waargenomene’ ontdekte Bohm Krishnamurti, waarmee hij intensieve gesprekken had.
De film Infinite Potential; the life and ideas of David Bohm (geproduceerd door Paul Howard) geeft een beeld van zijn ideeën. Door een schets te geven van zijn leven, ontstaat meer inzicht in de ideeën van Bohm en hoe hij hiertoe is gekomen. Wetenschappers, kunstenaars en filosofen die Bohm en zijn ideeën gekend hebben, komen in deze film aan het woord.
Wij gaan deze Engelstalige film (zonder ondertiteling) vertonen door middel van een online presentatie verdeeld over twee ochtenden. Daarbij zal de film in een aantal stukken vertoond worden die toegelicht worden. Zo kan de inhoud hopelijk toegankelijk worden, ook als men de terminologie in het Engels niet voldoende begrijpt. Bovendien wordt uitleg gegeven over relevante onderwerpen uit de relativiteitstheorie en de kwantumtheorie.
Filmvertoning met presentatie door Willy Lammers
zondagen 28 maart en 18 april 2021 aanvang 10.30 uur
Tussen dood en nieuwe geboorte
Empirisch onderzoek naar het tussenbestaan: het werk van Dr. Michael Newton.
Lezing met presentatie door Alice Bouwland
donderdag 31 oktober 2019 aanvang 19.30 uur
Velen kennen de diepzinnige theosofische leringen rondom het sterven. Toch blijft de beschrijving vrij algemeen. Dr. Michael Newton (VS) verrichtte decennialang empirisch onderzoek naar het tussenbestaan en wist de processen tussen twee levens in detail te beschrijven. Dit leverde fascinerende inzichten op, verworven via LBL (Life Between Lives), een door hem ontwikkelde hypno-therapeutische methode. Hierbij werd dat wat de overledene meemaakt, systematisch onderzocht. In diverse boeken beschrijft hij fasen, plaatsen, opdrachten en begeleidende wezens die overledenen helpen om tot nieuwe incarnaties te komen.
In de lezing met presentatie zullen we dit werk aan de orde stellen en vergelijken met theosofische inzichten.
.
De Yoga Sutra’s van Patañjali
Lezing met presentatie door José van der Loop
donderdag 18 april 2019 aanvang 19.30 uur
De yoga-aforismen van Patañjali vormen dé basistekst op het gebied van raja-yoga (koninklijke yoga). Zij beschrijven op briljante wijze systematisch een geestelijke weg die tot bevrijding en verlichting leidt. Dat is precies waar het in deze lezing over gaat: het fundamentele concept van yoga zoals dat in deze sutra’s compleet wordt uiteengezet.
Patañjali werpt helder licht op de innerlijke werking van de geest, zijn neigingen, modificaties en toestanden waarin het vast kan komen te zitten, en hoe deze te overwinnen. Daarmee biedt hij een geweldige en praktische handreiking om via kennis en transformatie van bewustzijn tot bevrijding en verlichting te komen.
Onderwerpen in de lezing kunnen zijn:
– Sutra’s, wat zijn dat, waar komen ze vandaan
– Uitgangspunten van de Yoga Sutra’s
– Het achtvoudig pad (Ashtanga yoga)
– De finale bevrijding van de yogi.
Er is gelegenheid om vragen te stellen.
.
Hermes Trismegistus
Lezing door Arnold Smit
donderdag 11 oktober 2018 aanvang 19.30 uur
“Zo boven, zo beneden” een welbekende uitspraak van Hermes Trismegistus…
Ongeveer 332 voor onze jaartelling werd er in Egypte de stad Alexandrië door de Grieken gesticht. In die tijd woonden daar ongeveer een miljoen mensen. Het was een stad waar vele religies samen kwamen en werden bestudeerd. Onder andere woonden daar naast de Egyptenaren, de Grieken en de Joden. Zo had waarschijnlijk elk zijn bibliotheek waaronder ook een bibliotheek van de hermetische cirkels. Helaas is vrij veel van deze geschriften verloren gegaan. In deze gemeenschappen lijken de leringen van Hermes Trismegistus centraal te hebben gestaan. Aangenomen wordt dat in deze hermetische mysteriescholen werd geleerd de “Weg van Hermes” te gaan. Hermes wordt gezien als een wijsgeer uit de oudheid. Niet alleen H.P. Blavatsky en C.G. Jung zijn geïnspireerd door zijn wijsheden, maar ook vele anderen. Hermes heeft zijn stempel door de eeuwen heen op onze samenleving gedrukt.
U zult tijdens de lezing worden meegenomen naar een ver verleden om te ontdekken wie deze Hermes is, waar hij vandaan komt en wat hij ons wil vertellen. Daarna zullen we interactief werken aan wat de lering van Hermes ons brengt.
.
Kabbalah en de zin van het leven
Lezing met presentatie door Kees Voorhoeve
donderdag 12 april 2018 aanvang 19.30 uur
Kabbalah is een inspirerende mystieke stroming binnen de joods-christelijke traditie en geeft diepgaande beschouwingen over de kosmos, de mens en de zin van het leven.
In de Kabbalah ontvouwt zich een krachtige levenskunst om te zorgen voor een evenwichtig, vreugdevol en rechtvaardig leven.
Aan de hand van de “Boom des Levens” zullen verschillende aspecten van de Kabbalistische levenskunst verhelderd worden en concreet worden gemaakt naar ons dagelijks leven.
Alle mensen hebben basiservaringen van het goede, geluk, het kwade, onrecht en lijden, verantwoordelijkheid, falen, mislukking, schuld, crisis, zinverlies, inzicht, ervaring van waarheid.
.
De reis van de Zot met de Tarot
Lezing met presentatie door José Swart
donderdag 29 maart 2018 aanvang 19.30 uur
De Tarot is een eeuwenoud kaartspel dat een nog veel ouder verhaal in zich verborgen houdt. Dit verhaal doet sterk denken aan de onderwerpen die aan de orde komen bij de avonden theosofie waar de spirituele ontwikkeling van de mens in relatie met de wereld om zich heen centraal staat. De symboliek in de archetypische afbeeldingen van het Tarotspel maakt het mogelijk om door middel van een kaartlegging contact te maken met het on(der)bewuste en zodoende inzicht te krijgen in het innerlijke zelf. De 22 grote arcana kaarten, vertellen in beeldvorm: ‘De reis van de Zot’, een verhaal over de spirituele ontwikkeling van de mens. Geen waarzegorakel dus, maar een serieus filosofisch en psychologisch instrument om jezelf beter te leren kennen en daarmee op een verfrissende manier een probleem, vraag of uitdaging te benaderen vanuit een ander perspectief dan gebruikelijk. Je zou kunnen zeggen: met de Tarot adviseer je jezelf vanuit het innerlijke zelf, analoog aan: ‘Ken Uzelve’, de beroemde spreuk uit de oudheid.
In de lezing zal naast ‘het verhaal van de Zot’ ter inleiding, aandacht worden besteed aan de historische achtergrond van de Tarot. En indien de tijd het toelaat, kan er een praktijkvoorbeeld worden gedemonstreerd met een kaartlegging.
De os en zijn hoeder: terugkeren naar de Bron
Lezing met presentatie door Guido Lamot
donderdag 19 oktober 2017 aanvang 19.30 uur
Dit populaire Zen-verhaal uit de twaalfde eeuw bestaat uit tien afbeeldingen en gedichten van ‘de Os en zijn Hoeder’. Deze geven stuk voor stuk de verhouding weer van onze persoonlijkheid (de hoeder) met de Boeddhanatuur (de os).
Oorspronkelijk is het verhaal bedoeld als een weg tot verlichting bij Zen-meditatie. Later werd het uitgebreid en voorzien van meesterlijke commentaren, waardoor het tevens een bestaan kreeg als studiemateriaal en als gereedschap voor zelfonderzoek. Het is nu nog altijd een inspiratiebron bij meditatie en een handvat voor wie het dagelijks leven als oefening wil beleven. Kortom het zit boordevol wegwijzers om het mysterie van eenheid te ervaren.
Door onze natuurlijke staat leren we zien en handelen zonder weten.
“Eerst wanneer een mens tot deze leegte is geraakt, toont zich het ware gelaat van de meester”.
.
De eenheid van de wereldreligies
Zaterdagmiddagen 25 maart en 8 april 2017 14.00 uur
Twee voordrachten met powerpoint presentatie
door Wim Leys (voorzitter Theosofische Vereniging in Nederland)
Volgens theosofie zijn alle religies afkomstig uit de ene Bron. Zij zijn als het ware de verschillende kleuren waarin het witte licht breekt als het door een prisma valt. Het lijkt erop dat alle op verschillende wijzen het verlangen van de gevangen menselijke ziel uitdrukken voor een hernieuwde verbinding met het hogere.
Voor wie een bepaalde religie belijdt is deze het meest heilige. Laat hij of zij dan beseffen dat dit ook geldt voor iemand die een andere religie belijdt . . . Dit besef leidt tot verdraagzaamheid en bant religieuze strijd uit. Vanuit dit verlichte standpunt willen mensen die zich bezighouden met theosofie, de verschillende religies bestuderen.
In de lezing van zaterdag 8 april zal vooral gesproken worden over de esoterische, dus innerlijke zijde van religies. De innerlijke zijde wijst op het beleven van spirituele ervaringen. Juist hierin blijken grote overeenkomsten tussen religies. Het gaat om ervaringen die universeel zijn.
.